la pasta di San Giuseppe

29366145_10215033876831207_4750867965748949912_n

la-massa-rizza.jpg29340272_1686076584813284_5339421763778379776_n

Piatto di Assunta Baldaro

 

La massa rizza si cucinava na vota all’annu, lu giurnu ti san Giseppu!
A ci si la puteva ‘ccatta’ allu nigozziu la massa rizza era cu lu ricciu, larga nu tìscitu e mienzu;
a ci no puteva e tineva la farina ti cranu, si faceva la massa fatta a casa, comu tutti l’otri giurni.
Tant’anni fa si faceva na bedda festa a San Giseppu puru allu paisu nuestru, no’ comu quera ti San Marzanu, ma si faceva la prucissione e tanta abbasta!

Li tivoti ti San Giseppu facèvunu li spinnilatore chine ti massa ‘ccunzata cu la muddica ti pane e ‘bbrustulita cu la sarda salata e l’agghja e li mittevunu nant’a casa loru, ti ‘ddo era a passa’ la prucissione e li cristiani scèvunu cu la furcina ‘nzacca e calàvunu tutti ‘ntr’alla spinnilatora…
Lu facèvunu pi divuzzione piccè la massa vineva apprima binidetta.

Quannu stava lu càrcere a San Giorgi, la Commissione ti la festa sceva quarche giurnu prima allu càrcere e si faceva ticere quanta carcerati stàvunu a quiru mumentu.
Ci ni stavunu cincu, sei, uettu, la commissione purtava la massa rizza a tutti quiri ca stàvunu intr’allu carcere lu giurnu ti la festa ti San Giseppu.

La sera po’, quannu asseva la funzione ti la Chiesa, si ppizzicàvunu li fucarazzi
e si cantava “valla valla ti san Giseppu” e si bbiveva lu mieru allu cuccu!

——-Tratto dal Mio “QUADERNO DEGLI ANTICHI SAPORI”——-

 

Ricettina:

si compra questa pasta speciale e si condisce con olio in cui si fa soffriggere dell’aglio sminuzzato, abbondante pane grattugiato, alcune acciughe diliscate e lavate e si versa questa salsetta nella pasta appena scolata, si spera che il pane fritto venga distribuito equamente tra coloro che la gusteranno, perchè la croccantezza del pane fritto è una vera squisitezza. Nella mia ricetta noterete del peperoncino piccante, per chi lo gusta si può aggiungere nell’olio caldo insieme a tutti gli altri ingredienti e il sapore di questo umile e saporitissimo piatto non potrà che essere esaltato al meglio. Ah! in commercio questa pasta appartiene ad una trafila speciale e viene chiamata MAFALDINE.

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...